„Poczuj miętę do ziemniaka” z Andermatt Polska

Ale co z tym zapachem? Czas obalić kolejny MIT!!!

Nie czas na domysły, mity i subiektywne odczucia. Postawiliśmy na naukowe rozwiązanie tematu, dlatego dzielimy się z Państwem wynikami badań ziemniaków: Sprawdzaliśmy krzywą spadku poziomu zapachu i pozostałości karwonu na skórce ziemniaka, po zastosowaniu naturalnego olejku mentolowego na bazie ekstraktu z mięty zielonej (948g/L).
Zespół naukowców pod okiem prof. Henryka Jelenia dokonał pomiarów zawartości karwonu na przestrzeni okresu przechowywania, a także sprawdził zawartość bezwzględną karwonu w badanych próbkach. Pomiar każdej z próbek był wykonywany w 4 powtórzeniach.

Metodyka badań
Odmiany:

• Asterix,
• odmiana stołowa, którą badaliśmy w wariancie przed i po myciu.
• Verdi, odmiana chipsowa
• Innovator oraz Markies, odmiany frytkowe
Przechowalnia – Wszystkie odmiany do badania były umieszczone w osobnych skrzynkach na pryzmie ziemniaków, w profesjonalnym magazynie o pojemności 2000 t.
Zabieg – Na 5 dni przed pobraniem pierwszej próbki, wykonaliśmy zamgławianie ziemniaków przy wykorzystaniu elektrycznej wytwornicy Elektrofog oraz środka Biox-M w dawce 40ml/t.
Pobieranie prób – Co 2 dni przez okres blisko 3 tygodni pobieraliśmy kilogramowe próby każdej z odmian, pakowaliśmy je w worki barierowe, które trafiały następnie do laboratorium UP Poznań. Przez cały okres badania i po nim zarządzanie wentylacją, temperaturą oraz poziomem CO2 w przechowalni przebiegał zgodnie z naszymi zaleceniami, oraz automatycznym trybem zarządzania wentylacją firmy Omnivent.
Wyniki – Wyniki i dane zebrane w Pracowni Badania Związków Lotnych i Aktywnych sensorycznie, w jasny sposób pokazują krzywą spadku pozostałości zapachu na powierzchni skórki ziemniaka w trakcie przechowywania. Prawie we wszystkich odmianach okres najwyższego poziomu odczuwania zapachu przypadał między 4 a 10 dniem badania. Po tym okresie krzywa szybko spadała do poziomów bliskich zero.

Obraz1
Zmiany zawartości karwonu w skórce ziemniaków w czasie przechowywania odmiany Asterix po zamgławianiu preparatem Biox-M

Obraz2
Zmiany zawartości karwonu w skórce ziemniaków w czasie przechowywania odmiany Verdi po zamgławianiu preparatem Biox-M

Obraz3
Zmiany zawartości karwonu w skórce ziemniaków w czasie przechowywania odmiany Markes po zamgławianiu preparatem Biox-M

Obraz4
Zmiany zawartości karwonu w skórce ziemniaków w czasie przechowywania odmiany Innovator po zamgławianiu preparatem Biox-M

Wnioski i dowody – po 10 dniu przechowywania ziemniaków w zamkniętej przechowalni, pracującej w standardowym trybie wentylacyjnym, poziom odczuwania oraz pozostałości karwonu na skórce ziemniaka spada każdego kolejnego dnia, dochodząc praktycznie do zera po 7-10. Biox-M/ Xeda Mint nie posiadają okresu karencji.
Percepcja i pułapki umysłu. Znaczący jest fakt hydrofobowości olejku miętowego, którego doznania zapachowe są podbijane przy kontakcie z wilgocią, czyli wodą.
Wchodząc zatem do przechowalni z wilgotnością 95% lub wyższą, ulegamy mocnemu złudzeniu zapachowemu. Woń mięty nie pochodzi już z powierzchni ziemniaka, a wilgotne powietrze w przechowalni wzmaga intensywność zapachu śladowych ilości olejku, który może znajdować się jeszcze na elementach konstrukcji.
Ziemniaki w tym momencie pachną już najczęściej tylko Geosminą, czyli organiczną substancją odpowiadającą za wyraźny ziemisty zapach i smak, który skądinąd jest bardzo przyjemny mówiąc w skrócie – pachną ziemią.
Potwierdzamy w ten sposób wszystkim konsumentom, producentom i przetwórcom ziemniaków, że stosowanie Biox-M/ Xeda Mint przy hamowaniu kiełków ziemniaków jest zdrowe i bezpieczne dla wszystkich. Obalamy jednocześnie kolejny mit o miętowych ziemniakach na półkach sklepowych, miętowym purre, frytkach czy chipsach.
Polubiliśmy to naukowe podejście, szykujemy dla Was porcję kolejnych i rzetelnych informacji potwierdzonych badaniami i wynikami…
Jeśli potrzebują Państwo omówienia waszego przypadku w indywidualny sposób, gorąco zachęcamy do kontaktu. Doradcy Techniczni Andermatt docierają na każdą przechowalnię w Polsce.

Share this article

Scroll to Top